Island 2015 – dag 8

Fototur til Island. Kart over reiseruten dag 8

Fototur til Island – dag 8

Dagens etappe gikk fra Eskifjördur til Hotel Smyrlabjörg, 4 mil sør for Höfn. Fra hotellet skulle vi kjøre til Jökúlsarlón lagune som var om lag 7 mil videre sørover. Her hadde vi bestilt en guidet tur på lagunen med båt kl. 17, så vi hadde for første gang på turen et tidsskjema å holde. Dette stresset oss litt, så turen langs det vakre Øst-Island gikk litt for fort unna. Vi trøstet oss med at regn og tåke gjorde sikten litt dårlig for fotografering, så det var like greit å komme frem i god tid.

 

Vi våknet opp til nok en grå dag. Tåken hang lavt over fjellene, og det så ikke mye lystig ut for en som drømmer om glansbildeforhold. Men været på Island er oftest regn, tåke eller vind, så det var ikke noe unormalt med vårt turvær. Vi så ikke noe til de andre gjestene ved frokost, og begynte å lure på om vi var de eneste på hotellet. Men det kan selvsagt også være at vi var noe tidlige ute, sultne som vi var etter forrige dags miserable middagsopplevelse (se turbeskrivelse fra dag 7).

Ikke lenge etter start kom vi til et fraflyttet, gammelt, falleferdig hus. Det måtte selvsagt fotograferes, og her brukte vi god tid. Det begynte å bli et mønster at vi hadde en lengre stopp bare noen minutter etter starten på dagens etappe. Etterpå angret vi, da vi hadde reservert billetter til en tur med hurtigbåt mellom isfjellene på Jökúlsarlón lagune kl. 17. Denne turen ønsket vi ikke bli for sene til. Vi la derfor avgårde igjen, denne gangen uten flere stopp. I følge Google Maps skulle dagens tur være på 349 km med 4 t 18 min effektiv kjøring. Heldigvis var det på gode, asfalterte veier. Vi kjørte gjennom østfjordene med høye fjell, og her og der en liten foss som kastet seg nedover fjellsiden. Mange steder til forveksling likt Vestlandet.

 

 

Fototur til Island

Østfjordene. Det er vakkert fjordlanskap, til forveksling likt Vestlandet i Norge.

 

Fototur til Island

Tåke og lavt skydekke over de høye fjellene ved Østfjordene.

 

Fototur til Island

Vei 1. Øst-Island. Et gammelt og fraflyttet hus. Husene ble kledd med bølgeblikk-plater for å beskytte mot det barske været. Uten vedlikehold spiser rusten seg gjennom og bordkledningen råtner opp. 

 

Fototur til Island

Vei 1. Øst-Island. Jeg er i gang med å fotografere mer rust og forfall, og selv en gammel lastebil kan bli et fint fotomotiv.

 

Fototur til Island

Vei 1. Øst-Island. Fargene på muren og den gamle syklen vitner om bedre tider. Nå er området fraflyttet, og naturen tar langsomt over.

 

Fototur til Island

Vei 1. Øst-Island. Eroderingen i fjellsiden skaper trappeavsatser, og kan minne om inkaenes Machu Picchu i Peru.

 

Fototur til Island

Vei 1. Øst-Island. Fjellsiden er innhyllet i tåke.

 

Fototur til Island

Vei 1. Øst-Island. En av de vakre fjordene vi passerte på vei 1.

 

Fototur til Island

Vei 1. Øst-Island. Broene på Island har som regel kun ett kjørefelt. Normen er at den som først er ute på broen har forkjørsrett. Slitasjen på disse enkle konstruksjonene er stor, og her passerer vi en fra veivesenet som skrur stålplatene bedre fast i trebroen.

 

Fototur til Island

Vei 1. Øst-Island. Islandsk sommeridyll. I bakgrunnen kan sees en brearm fra Vatnajökull.

 

Etter at vi hadde sjekket inn på Hotel Smyrlabjörg, dro vi de knappe 7 milene videre til Jökúlsarlón (bresjøen). Her var det hektisk aktivitet på store parkeringsfelt der busser og leiebiler kom eller dro. Det var strøm av mennesker inn og ut av kafeteriaen, og det var flokker med mennesker rundt bodene til de som tilbydde båtturer på lagunen.

Vi hadde booket oss inn på båttur med Zodiak. Etter at vi hadde fått på oss redningsvest, ble vi kjørt med buss den korte veien ned til båtene. Der ble vi delt inn i grupper på 10 i hver båt. Vi fikk en flott tur på den speilblanke lagunen i vel 1 t og 30 min. Skipperen pekte og forklarte om isen, smelting, kalving og de ulike typer is. Blant annet lærte vi at blå is besto av oksygenfattig is, altså nytt (nettopp kalvet fra breen) isfjell.

Jökúlsarlón er den dypeste innsjøen på Island, om lag 260 meter. Innsjøen har direkte kontakt med havet gjennom en smal kanal, og ligger i samme høyde. Det vil si at innsjøen blir påvirket av tidevannet, og vannet hever og senker seg med høyvann og lavvann. Dette gjør at vannet er brakkvann, i hvert fall i nærheten av den korte kanalen ut til havet. Lagunen har oppstått etter at breen begynte å trekke seg tilbake på 1930-tallet, og i dag regner man med at innsjøen er hele 25 km2 stor. Breiðamerkurjökull, som brearmen fra Vatnajökull heter, tilfører små og store isfjell i lagunen etter hvert som breen kalver. Det skaper vakre fotomotiver, men er også en dyster påminnelse om den globale oppvarmingen. Området er rikt på småfisk, noe som fører til mange terner, måker og steinkobber som bokstavelig talt konkurrerer med turistene om plassen.

 

Fototur til Island

Her ligger Zodiakbåtene klare til bruk på lagunen Jökúlsarlón. I bakgrunnen kan skimtes den enorme brearmen Breiðamerkurjökull.

 

Video fra turen på Jökulsárlón lagune i Zodiak båt
Zodiac tour in Iceland

Video fra Jökulsárlón (Go-pro, håndholdt kamera på bevegelig underlag). Virker ikke videoen? Prøv i Google Chrome.

 

Fototur til Island

Brearmen Breiðamerkurjökull fra Vatnajökull i bakgrunnen og lagunen Jökulsárlón i forgrunnen.

 

Fototur til Island

Her ligger breen helt nede i vannet og flyter. Bevegelsene fra skiftende lav- og høyvann gjør at breen kalver ofte, og lagunen er full av flytende isfjell. Den svarte fargen kommer av asken fra vulkanutbruddet på Eyjafjallajökull i 2010.

 

Fototur til Island

Et lite isfjell flyter i lagunen. Det har sannsynligvis nettopp tippet over, slik at den blålige isen fra undersiden har kommet til overflaten. 

 

Fototur til Island

Is danner fine formasjoner. I bakgrunnen skimtes den massive brekanten på Breiðamerkurjökull.

 

Fototur til Island

Litt større isfjell i lagunen. Det har blitt observert at slike isfjell kan ligge og flyte i innsjøen i flere år før de ender opp i havet gjennom den smale kanalen.

 

Fototur til Island

Isen er et tidsspeil. Denne har askelag fra vulkanutbruddet på Eyjafjallajökull i 2010. Da var hele lagunen svart.

 

Fototur til Island

Steinkobbe (Phoca vitulina) hviler seg på et lite isflak. Selen er både nysgjerrig og leken, men her ble den urolig over at jeg kom litt for nært.

 

Fototur til Island

Blåis. Denne isen er helt ny, da det bare tar timer for oksygenet i luften å endre fargen til hvit. Sannsynligvis har isfjellet nettopp tippet over og undersiden har kommet opp. 

 

Fototur til Island

Rødnebbternekylling (nesten voksen) i hekkeområdet. 

 

Fototur til Island

Rødnebbterne (Sterna paradisaea) har store kolonier i dette området. Fuglen er en imponerende “maratonflyver”, der den pendler til og fra begge polområdene hvert år. På grunn av jordas helling til solen blir det også den fuglearten som får mest sollys gjennom livsløpet, da det er konstant dagslys på polområdene i sommermånedene (arktisk sommer og antarktisk sommer). Fuglen til venstre Rødnebbternekylling (nesten voksen).

 

Fototur til Island

Lagunen Jökulsárlón tettpakket med is.

 

Fototur til Island

Jökulsárlón. Isen pakker seg i nærheten av den trange kanalen til havet.

 

Fototur til Island

Jökulsárlón. Vannet er fullt av småfisk som er et naturlig spiskammer for alle fuglene i området.

 

Fototur til Island

Jökulsárlón med rare isformasjoner. Jeg ventet over en time på at det høyreiste isfjellet til høyre i bildet skulle tippe over, noe det aldri gjorde. 

 

Fototur til Island

Zodiak på Jökulsárlón.

 

I området hvor vi skulle ta båten var det også et ynglingssted for rødnebbterner. Det var kyllinger overalt, som øvde på å fly, eller bare prøvde vingene noen meter. Ternemor og far var i nærheten, og kom stadig med stupangrep hvis vi kom for nærme. Det var et intens fugleskvalder fra hundrevis av terner.

 

 

Video fra hekkeområdet til Rødnebbternen. 

Arctic tern (Sterna paradisaea)

Rødnebbternen forsvarer hekkeområdet sitt aggresivt, og kommer man for nært får man tydelig beskjed med gjentatte stupangrep. Det greiest var å la fuglene være i fred.

 

Vi returnerte til Hotel Smyrlabjörg på kvelden, og fikk nyte et alle tiders opphold. Hotellet er i kjeden Icelandic Farm Holidays, som har spesialisert seg på lokal mat med høy kvalitet. Kan absolutt anbefales.

 

 

 

Skal du på egen tur? Her er noen nyttige lenker:

Published by

Rita

Fotograf Rita Bærum Tlf: 977 74 389
Prev Island 2015 - dag 7
Next Island 2015 - dag 9

One Comment

  1. Skildringene fra reisen deres er fantastiske! Etter endt lesning gleder jeg meg alltid til neste innlegg. Takk!

    Beste hilsen fra Svanhild

Leave a comment