Fin gammel årgang

Conway

 

Noen samler på frimerker og mynter. Andre på gamle biler og båter. Jeg leter på nettet og loppemarked etter gamle bokser som en gang har vært et kjært fotokamera for noen. Gamle kameraer gir gode minner.

 

Gamle kameraer har representert menneskenes fremskritt innenfor teknologi

Her er “utstillingsmonteret” mitt. Fin blanding av kameraer med eldre versjoner øverst, og de nyeste nederst. Eikokameraene (Fanta- og Smartiesboksen) nede til høyre gjør suksess hos den yngste garden når de ser kameraene.

 

Hva er det som er så spennende med gamle kameraer? Jeg vet ikke helt, men tanken på at de gamle kameraene, tross den enkle mekanikken og manglende optikken, har vært datidens “state of the art” og representert menneskenes fremskritt innenfor teknologi, til forundring for mange og til glede for ennå fler, ja det står for meg som fascinerende. Selv de enkleste kameraene, som kun var en boks med et hull i, kunne reprodusere et motiv, og skape et historisk fotografi.

Nicéphore Niepce var den første (1826) som brukte et fotoapparat, som han kalte camera obscura (se merknad). Det var en enkel kasse med et lite hull. Lyset skulle reflektere gjenstanden utenfra og skinne gjennom hullet for så å bli ”avfotografert” på en plate som bestod av tinn og asfalt. Motivet ble enten speilvendt eller opp ned. Niepce arbeidet sammen med Louis Daguerre, som begge må anerkjennes for å være fotokameraets oppfinnere. Niepce døde, og Daguerre fikk i 1839 anerkjennelse for å starte det analoge fotografiets tidsalder.

Siden gikk det slag i slag, i en rivende teknologisk utvikling der kameraene ble mindre og mer anvendelige, helt frem til den digitale revolusjonen på 1980-tallet etter hvert fordrev de analoge kameraene til historiens skraphaug. Skjønt, en god del av dem havnet på museer, og et og annet hos samlere som meg.

 

Her presenterer jeg enkelte av mine gamle kameraer:

Gamle kameraer - Vest Pocket Folding Kodak No. A-127

Til venstre er det lille morsomme Vest Pocket Folding Kodak No. A-127 (ca 1925). Til høyre er det større kameraet Kodak No. 2 A Folding Autographic Brownie (1917-1919).

 

Kodak No. 2 A Folding Autographic Brownie er et belgkamera med 116 mm film. Mer enn en halv million modeller ble laget av denne mellom 1915 og 1926, men noe varierende designforskjeller over årene. Kameraet jeg har kan dateres til mellom 1917 og 1919, da kameraet har en c-form på støtten og avrundet kanter på selve boksen.

  • Type: Belgkamera
  • Produsent: Kodak, USA
  • Lansert: 1915
  • Linse: Achromatic linse eller Rapid Rectilinear; 1925-1926: Kodar f/7.9.
  • Film: Rull film (størrelse 116), “Autographic” variant (A116) / 2¼×3¼ “
  • Blender: Kodak Ball Bearing blender med hastighetene B, T, 1/25 sek., 1/50 sek. og 1/100 sek.
  • Søker: Reflecting Brilliant
  • Fokusering: Festet i lokket på kameraet, og kan justeres frem og tilbake med belgen.

 

Gamle kameraer - Conway, kalt Standard No.2

Dette er en liten og nokså tidlig versjon av Conway, kalt Standard No.2 (ca 1937) Det er et bokskamera, med to søkere, en til bredformat og en til høyformat.

 

Conway ble produsert i Birmingham til langt ut på 1950-tallet, med stadig forbedringer av søker og blender. De siste variantene hadde  til og med egen blitssko, før tiden ubønnhørlig plasserte bokskameraene på museumet. Med det var også en æra over i kameraets historie.

  • Type: Bokskamera
  • Produsent: Standard Ltd, Birmingham/Storbritannia
  • Lansert: 1937
  • Linse: Ukjent
  • Film: 120
  • Blender: Ukjent
  • Søker: To – på siden av kameraet og på oversiden for å få både bred- og høyformat på bildene
  • Fokusering: Fast fokus

 

Gamle kameraer - FED-5B

 Dette er et FED-5B Sovjetisk kamera med f/ 2,8 – 53mm linse. Kameraet er tungt, og fullstappet med god gammeldags mekanikk.

 

FED 5B er et kamera fra den kalde krigens Sovjet. Det representerer mye historie, akkurat som de andre kamerane over, men her i en mer dyster versjon.

Opprinnelig var industrianlegget som skulle bli produksjonsområdet for dette kameraet et anlegg for husløse barn (altså barnehjem) i Kharkov, Ukraina. Det ble omgjort til en arbeidsleir og omdøpt etter Felix E. Dzerzhinsky, grunnleggeren av NKVD, som var forløperen til KGB. Etter hvert ble komplekset kjent etter initialene, FED (kyrillisk ФЭД eller фэд).

Innenfor kamerautviklingen skjedde det en “revolusjon” da Leica II ble lansert. De sovjetiske lederne stoppet importen i 1932, og gjorde det til FED-fabrikken sin oppgave å skape en Leica-kopi. Bare 18 måneder senere, i 1934, begynte FED fabrikken å sende ut sin første klone av Leica II kameraet med avstandsmåler (rangefinder).

Siden da har de produsert millioner av kameraer, noen gode og noen ikke så bra. I 1997 stoppet all produksjon av kameraer. Fabrikken eksisterer den dag i dag, men produserer driftstoffpumper og hydrauliske løsninger for fly og tog. Totalt ble 8 647 000 kameraene produsert siden oppstarten i 1934.

FED 5B kom ut i 1975, og var i salg helt frem til 1990. Man regner med at det ble laget minst 1,5 millioner eksemplarer.

 

  • Type: 35 mm
  • Produsent: FED, Ukraina/Sovjet
  • Lansert: 1975
  • Linse: Industar-61L/D  2.8/53
  • Film: 135
  • Blender: : 1s, 1/2s, 1/4s, 1/8s, 1/15s, 1/30s, 1/60s, 1/125s, 1/250s, 1/500s + B.
  • Søker: Avstandsmåler – 1 m til uendelig
  • Fokusering: Avstandsmåler koblet til søkeren

 

Tilgjengelighet og pris

For alle samlere av gamle kameraer er det en gullgruve ute på forskjellige digitale markedsplasser som Finn.no, eBay mv. Det selges mengder med kameraer overalt. Prisen for gamle kameraer er lav, omlag 200-400 kroner. Vær imidlertid oppmerksom på at kameraer som kjøpes usett på nettauksjoner kan være av varierende kvalitet. Det er allikevel ingen grunn til å stoppe å samle, ikke mist fordi historiene bak kameraene er så spennende.

 

Jeg venter i skrivende stund på flere kameraer i posten. Nylig har jeg kjøpt et bokskamera, hvor selgeren har funnet frem et gammelt bilde tatt med kameraet som han legger med i postpakken. Jeg gleder meg til det skal komme, til en ny hedersplass i mitt monter. Men som samler vil jeg ha mer, så har du et gammelt kamera på loftet eller i kjelleren du ønsker å selge, ta kontakt 🙂

 

Les mer:

 


Merknad:  Moe, Eivind.”Camera obscura og Perspektivmaskin tilpasset skolebruk”. (2001). Formhttp://www.kunstogdesign.no/camera_obscu.html

Published by

Rita

Fotograf Rita Bærum Tlf: 977 74 389
Produktfotografering av Rita Bærum
Prev Moro med Hasselblad
Next Et bilde blir til

3 Comments

  1. En No2 er kanskje verd en 150, hvis alt virker.Gamle kameraer er fine, men det er ikke gull…

  2. Hei! Arvet et gammelt kamera (kasse) type No2A Brownie.
    Bor du i Oslo og er interessert i kjøp så ta kontakt.

  3. Mine svigerfar har en del gamle kameraer,som ønskes solgt.
    Eks: Nikon ELII med Nikkor 28mm f2.8-22 Nikkor 105mm f2.5-22.Veske til kamera og objektiv.
    Yashica Lynx-14 Objektiv Yashica Yashinon-DX 1:1.4 f=45mm
    Voigtlander Bessa-Veske kamera.
    Agfamatic 3008 Pocket Sensor Topflash Blitz følger med.Eske til kamera.
    Nerlien Portrait Brownie No2
    Philips Flash-3 pærer.
    Div pærer.
    Tripod høyde ca 150cm med ben samlet og dratt ut.
    Har bilder av dette om det er ønskelig.
    Mvh Jan Erik Engan

Leave a comment