Booking av bryllupsfotograf

Noe av det første man tenker på etter  at datoen er spikret, er fotografen. Hvem bør man velge, og hvordan finner vi den riktige personen? Og hva bør en fotograf brukes til? Skal vi ha stillbilder eller video? Kan noen av gjestene ta bildene ? Far er jo en ivrig hobbyfotograf.

 

Her følger noen tips til booking av bryllupsfotograf

Først og fremst må man bestemme seg for hva som skal fotograferes, og hva det skal brukes til. Så diskuter dere i mellom hva dere ønsker ut av bildene. Jeg har altfor ofte møtt brudepar som ikke har spesielle ønsker til bildene, men sier “Ta de vanlige bildene du. Det blir sikkert bra”. Takk for den, tenker jeg da, for nå fikk jeg en mye større oppgave, å gjette meg frem til hva de egentlig ønsker, og hvilken stil de vil ha. Noen vil ha retrostil, andre ønsker svart/hvitt, mens andre igjen vil ha lyse, nesten utbrente bilder. Men det viktigste av alt, hva bildene skal brukes til, er også uavklart. Etterbruken av bryllupsbildene legger som regel føringer på hva som skal fotograferes. Ønsker man reportasjebilder fra hele bryllupet er det kanskje noe som skal brukes digitalt. I så fall bør bildene være skalert noe ned i størrelse. Det er for eksempel helt annen oppløsning på bildene på Facebook og Instagram, enn bilder som skal trykkes og settes i ramme og album. Så første punktet som bør avklares er alltid: Hva skal vi ha bilder av, og hva skal det brukes til?

 

Bildet fra Booking av bryllupsfotografbryllup - brud og brudepike

 

Ved et par anledninger har jeg diskutert med brudeparet  antall bilder som skal tas og hva som forventes, men når den store dagen opprinner så er man så opphengt i  et stramt tidsskjema at tiden til fotograferingen blir for snau. Mitt tips er derfor: Booker man en profesjonell fotograf, sett for all del av nok tid. Men hva er nok tid? Min erfaring er at vi ofte trenger 1,5 til 2 timer for at bryllupsfotograferingen ikke skal bli for stressende. Ta med litt god drikke, nyt tiden og den oppmerksomheten du får, og du vil synes at tiden flyr. Og gjestene – sørg for at de har snacks og noe i glasset, så klarer de seg utmerket selv.

Bildet fra Booking av bryllupsfotograf - kyss

Hvordan finner man så den rette fotografen?

Svaret er nettet, selvsagt. Du søker enkelt nok etter bryllupsfotograf (eller booking av bryllupsfotograf), sjekker referanser og nettsider til fotografen. Men også her kan det være fallgruver. Fotografer legger naturligvis ut de beste bildene i sin portefølje, så det er ikke alltid representativt hva som ligger der, og hva som blir levert, men det gir ofte en god pekepinn. Så er det som regel sammenheng mellom pris og kvalitet. Jo høyere en fotograf priser sine tjenester, jo bedre erfaring har vedkommende og bedre kvalitet blir levert. De dyreste fotografene ligger over 40 000,- kr for et bryllup. De fleste brudepar bruker imidlertid mindre penger på fotografen enn det, og setter heller av noe penger til takkekort, album og bilde i ramme på veggen i stedet. Har man et stramt budsjett, kan man også benytte tjenester som Mitt Anbud, og lage en regelrett anbudskonkurranse mellom de fotografene som er registrert på slike tjenester før man booker en bryllupsfotograf. Jeg har selv levert tilbud på slike tjenester, og ser at konkurransen er beinhard mellom mange fotografer. Det er selvsagt både fordeler og ulemper med slike tjenester, men prisgunstig kan det være.

 

Hva med å bruke en eller flere av gjestene til å ta bildene?

Jeg er selvsagt litt forutinntatt her, og vil bestemt si nei til dette. Riktignok har de digitale kameraene blitt svært gode de siste årene, men det er andre faktorer som spiller inn enn det tekniske utstyret. Komposisjon, lyssetting, tilstedeværelse, ser øyeblikket og klarer å fange det, er noen av ferdighetene som krever både erfaring og dyktighet.

Det er et stort ansvar å legge bryllupsfotografering til en gjest. Hva hvis det viktigste bildet du har sett for deg fra bryllupet ditt mangler eller er uskarpt? Eller dårlig belyst? Den uheldige amatørfotografen har kanskje gjort sitt beste hele kvelden, men det ene bildet du forventet ble ikke bra. Den anledningen til å ta akkurat det bildet får du aldri igjen. Det ansvaret er tungt å bære for en gjest som har fått dette ansvaret. Vil den personen (ofte pappaen) se riktig utsnitt, anledning, eller være på riktig sted til riktig tid … Og hvilken glede får denne gjesten av å være i bryllupet? Min erfaring er at det er krevende å være bryllupsfotograf, og man må være både erfaren og fokusert på jobben for å kunne ta riktige bilder. Jeg vil absolutt anbefale en profesjonell fotograf til denne jobben.

 

Bildet fra Booking av bryllupsfotograf - bryllupssko og slør

 

Hva med stillbilder eller video?

På dette spørsmålet svarer jeg bestandig; kan du henge en video opp på veggen? Det er selvsagt litt spissformulert, men stillbilde har en verdi som ligger langt utover selve bildet. Atmosfære, estetisk form, fokus i bildet og historien som blir formidlet gjør at stillbildet har stor affeksjonsverdi over tid. Video av vielsen eller en tale kan selvsagt være en fin dokumentasjon fra bryllupet, men vil aldri erstatte stillbildets estetiske skjønnhet. I hvert fall mener jeg det 🙂 Men dette fører oss tilbake til start: Hva skal bildene brukes til? Har man dannet seg et klart formål med bildene, gir svaret seg litt selv. Om ikke annet så er det jo greit med et fint takkekort.

 

Når bør man så booke en bryllupsfotograf?

Svaret er vel at det aldri er for tidlig å booke. Jeg måtte si nei til 3 brudepar i fjorsommer, selv om disse tok kontakt flere måneder før sine bryllup. Tipset er at du bør bruke høsten til å booke neste års bryllupsfotograf, helst 6 måneder før bryllupet bør det være avklart. Husk at det ikke er mange lørdager i sommerhalvåret, og det er mange brudepar.

Håper dette var nyttig. Lykke til med booking av bryllupsfotograf 🙂

 

Published by

Rita

Fotograf Rita Bærum Tlf: 977 74 389
Prev Et bilde blir til
Next Bilder tar seg best ut i album og på veggen

Leave a comment