Babyfotografering
Mange ganger lurer jeg på hvorfor jeg driver med det. Babyfotografering. Når babyen aldri slutter å gråte, eller aldri våkner. Eller vi aldri finner et godt motiv. Man kan jo ikke be “modellen” om å smile, eller se til venstre eller høyre. Man må rett og slett vente til det gode øyeblikket oppstår. Nesten som naturfotografering. Man sitter på post og venter på at noe skal skje. Men når det skjer noe må man være klar og fange akkurat det rette øyeblikket. Og først da, når man vet at dette fikk jeg til, kommer den gode følelsen. Da vet jeg hvorfor jeg driver med det. Og resultatet er bestandig det avgjørende for kunden.
Men når passer det best å ta bilder av baby’n? Jeg har gode erfaringer med vanlig dagslys. Det kombinert med litt kunstig lys, som eksempelvis blits. Dagslys rundt klokken 10 på formiddagen gir godt lys. I tillegg er som regel babyen uthvilt og mest opplagt rundt dette klokkeslettet.
Nyfødtbilder passer best å ta innen de første 10 dagene. Da får man sovebildene. Slike bilder er lette å ta av babyen fordi den nyfødte reagerer nesten ikke på flytting og tilpasning av stillinger. Dette kan gi mange gode motiver.
Etter denne første fasen er babyene mer våkne og man får andre typer bilder. Flere ansiktsuttrykk, mer følelser, bevegelser og andre stillinger enn ved nyfødtperioden. Slike bilder kan ta litt lengre tid å ta.
Hvor bør bildene tas? Jeg synes det er veldig greit å ta bildene ute hos kunden dersom det er gode forhold, med nok lys og nøytral bakgrunn. Som regel er dette aldri noe problem. Bakgrunn kan for eksempel være et pledd, laken, eller en vegg med nøytral farge eller som er ensfarget. Det er best å jobbe når det er nok rom rundt meg og babyen. Slik at jeg kan bevege meg litt fra side til side. Jeg tar også bilder i mitt eget hjem, der jeg har mobilt studio m/ferdig oppsatt lysutstyr. Her bruker jeg stort sett kunstig lys, og følgelig kan ta bildene på kveldstid, som er et godt alternativ for de som er i jobb på dagtid men ønsker å delta under fotoseansen.
Mange lurer på hvilke rekvisitter bør brukes. Hvilke klær skal babyen ha på seg, eller leker eller hva skal babyen ligge på. Det beste tipset er at fokuset aldri skal tas bort fra babyen. Rekvisittene skal derfor være nokså nøytrale, og lite dominerende. Hvitt slør eller silke kan gi mange gode motiver. Skinn, spesielt saueskinn, gir gode bilder. Å legge babyen i skuffer, kurver eller kasser er i disse dager populært. Gjenstander eller møbler med stor affeksjonsverdi, eksempelvis arvegods fra beste- oldeforeldre (vugge, hjemmelagde klær, dåpskjole osv) gir gode assosiasjoner og er hyggelig på tvers av generasjonene.
Noen kan være bekymret for at babyen skal begynne å gråte under fotoseansen. Dette er imidlertid helt naturlig, og kan også gi gode motiver. Slike ansiktsuttrykk kan også være veldig emosjonelle og bli fine bilder. Det hindrer heller ikke fotografen fra å ta andre bilder, som nærbilder av fot, hånd osv. Som regel vil gråten ta slutt straks mor eller far løfter opp babyen.
Bør foreldrene være med på bildene? Jeg synes at det bør være begge deler. Det er fint med en mor eller far som viser glede over babyen. Ansikt til ansikt, eller liggende på en arm eller skulder. Ofte er det fint med hud mot hud. Imidlertid kan det være slitsomt for en liten baby å ha lange fotoseanser, så det kan være lurt å planlegge slike bilder over to dager.
Hva med svart/hvitt bilder? Jeg synes svart/hvitt bilder gir veldig godt resultat på babyfotografering, og vil nesten alltid anbefale å kjøre større print i svart/hvitt. Det gjør seg veldig godt på veggen.
Ved babyfotografering bruker jeg ulike objektiver etter behov. Et 50 mm objektiv kan gi veldig god effekt på nært hold. 24 – 70 mm er et allround objektiv for forskjellige avstander. Man må alltid bruke ekstra lys, og jeg har med softboks og blitser for å gi lys, i tillegg til dagslys.
Masse hilsen Rita
Dette var interessent 🙂 Vil du si at naturlig lys kan erstatte helt blitzen?
Det kommer jo helt ann på situasjonen. Dersom du fotograferer i godt dagslys, uten skarpt sollys som lager skygger, så vil jeg si at dagslys langt på vei kan erstatte kunstig lys. Skygge kan også legge til interessente variasjoner i et portrett, karakter og styrke. Det er derfor ikke noe fasitsvar på ditt spørsmål. Det er det som gjør det så interessent, men også vanskelig, å være fotograf. Selv bruker jeg mye kunstig lys, men prøver meg frem med plassering og avstand. Det er bestandig resultatet som teller. Synes man det er fint, uavhengig av lyskilde, er det jo riktig i akkurat den konteksten.
Masse hilsen Rita 🙂