Moro med Hasselblad

Produktfotografering av Rita Bærum

 

Canon er og vil være mitt kameramerke, tenkte jeg da jeg gikk inn i studioet på Alnabru. Der lå et Hasselblad H4D-50 og ventet på meg. Jeg skulle få lov til å teste kameraet i 2 dager, og gledet meg vilt til å knipse i vei med det.

 

Bildet fra Moro med Hasselblad - nærbilde av et Hasselblad

(bildet tatt med iPhone 5)

Hva er det som gjør at det blir moro med Hasselblad?

Hva har de fått til som andre ikke har? I reklamen står det at Hasselblad vil gi deg muligheten til å ta fotograferingen din til et høyere nivå, både kreativt og teknisk. Det høres bra ut, men hva betyr det? Hva er det egentlig som gjør det til et bedre kamera?

Først og fremst er det formatet selv, en sensorbrikke på hele  36.7×49.1 mm. Formatet kalles mellomformat, som egentlig har mistet noe av betydningen etter den digitale revolusjonen kom. Det viktigste er at sensorbrikken er større enn min kjære Canon 5D Mark III (36 x 24 mm). Mye større . Dernest kan de øvrige plussene oppsummeres slik:

  • Større objektiver for det større opptaksformatet gjør at kvaliteten i optikken blir særlig høy
  • Flatt bildeplan som gir en maksimal gjengivelse over hele bildeflaten
  • Sentrallukker som oppnår en jevnere og penere eksponering enn når en spaltelukker brukes
  • Større forstørrelser (for de som liker plakater av seg selv)
  • Langt bedre farvenøyaktighet – som gir bedre fargemetning

Men prisen for kameraet kan skremme selv den mest ivrige av oss – bare kamerahuset på H4D-50 koster 200 000,- kr.

Så er det verd det? Hvis man jobber innenfor fashion og produkt (god på blitsbruk), arkitektur og landskapsfotografering kommer kameraet virkelig til sin rette, men er man først og fremst sports- og reportasjefotograf er fremdeles 35 mm å foretrekke, ikke minst på grunn av raske eksponeringer. Jobber man i litt mindre lys, som for eksempel ved naturfotografering (dyr er ofte aktive i skumringstiden, tidlig om morgenen og på kvelden) er de digitale DSLR kameraene med høye ISO-innstillinger klart best.

 

Men jeg skulle teste kameraet i studio og prøve å utnytte kameraet på sitt beste.

Bilde fra Moro med Hasselblad - Hasselblad i studio

(bildet tatt med iPhone 5)

Jeg hadde tatt med meg noen kjøkkenartikler, for å sjekke reflekser og lyssetting med kameraets eksponering. Det var en fryd å sette opp kameraet, og det var lettere å betjene enn jeg trodde på forhånd.

 

Bildet fra Moro med Hasselblad - studioarbeid

(bildet tatt med iPhone 5)

Etter at bildet var tatt med kameraet, ble det automatisk overført til min MacBook Pro og åpnet i programmet Phocus, som er egetutviklet av Hasselblad. Man har stort sett samme funksjoner som i Lightroom, og kan ferdigbehandle bildet her før det eksporteres ut som en tiff-fil klar til bruk. Filene blir atskillige større enn det man er vant til med 35 mm kamera. Filen under var på hele 150 MB. Med slike størrelser fyller man fort opp harddisken.

 

Det var lett å jobbe med kameraet og programvaren. Det var fantastisk moro å jobbe med kameraet, og hadde det ikke vært for prisen, så hadde nok flere brukt mellomformatkamera. Men det var de pengene da 🙂

 

Bilde fra Moro med Hasselblad - ferdig bilde

Her er et av bildene jeg tok med  H4D-50. Produktfotografering er nesten en kunstform i sin stilrenhet og form. Mange dyktige fotografer bruker sitt virke som rene produktfotografer. All kudos og respekt for den jobben!

 

For mer informasjon:

 

Published by

Rita

Fotograf Rita Bærum Tlf: 977 74 389
Barseltreff på Hellerud
Prev Barseltreff på Hellerud
Next Fin gammel årgang
Conway

Leave a comment