Island 2015 – dag 6

Kart over reiseruten på Island - dag 6

Dag 6. Vi startet dagen med 3-timers hvalsafari ut i den vide bukta Skjálfandi. Vel tilbake oppdaget vi at batteriladeren til Canon-kamerat hadde røket, og ny lader var ikke å oppdrive i den lille byen Húsavík. Vi måtte derfor kjøre tilbake til Akureyri. Derfra gikk turen til det spennende geotermiske området rundt Mývatn, Jarbodin og Reykjahlíð før vi returnerte til Húsavík.

Islendingene er litt omtrentlige med tidspunkter, særlig om morgenen. Noen ganger slo det meg hvor like innbyggerne på Island er Sørstatene, herlig uformelle og gjestfri, men litt laid-back. Ingenting haster, i hvert fall ikke så veldig mye, og hvis det haster, så er det ikke så farlig. Frokostserveringen på gjestehuset kom ikke i gang før 7.30ish, noe som var litt sent for de av oss som skulle på hvalsafari, og etter oppmøte til frokosten så det ut som de fleste skulle nettopp det. Imidlertid var det ikke så synd på oss, maten sto i kjøleskapene i fellesområdet, det var bare å ta seg til rette for de av oss som var ekstra sultne. Frokosten var standard Islandsk, altså brødskiver og noe pålegg.

Vi hadde booked 3-timers tur med hvalsafari hos North Sailing. Båten vi skulle dra med, Knörrinn, var en ombygd fiskebåt som kunne ta 46 passasjerer. Båten var bygd i Akureyri, så det var en ekte islending. Om den ikke var så stor (15,2 m lang og 4,1 m bred på det bredeste), så var det en solid eikeskute. Den skulle frakte oss trygt frem og tilbake på Skjálfandi, den grunne bukten utenfor Húsavík. Skjálfandi kan oversettes med «skjelvende», og skyldes de hyppige jordskjelvene i området. Húsavík ligger nokså nært Atlanterhavsryggen som går tvers gjennom Island, der kontinentalplatene driver fra hverandre med 2 cm i året. Vi merket imidlertid ikke noen skjelv de tre dagene vi var her.

Utenfor kysten av Island møter den varme Golfstrømmen det kaldt vannet fra arktisk, noe som skaper næringsrikt vann. Dette gjør at området er er rikt på plankton og fisk, og det tiltrekker hval. I Skjálfandi er det mye hval på grunn av det grunne vannet, kanskje noe mer på våren enn på sommeren. Vi hadde høye forhåpninger til vår 3-timers tur.

Ute på havet er det kaldt og rått, derfor viktig å kle seg godt, blant annet med lue og votter/hansker. Alle får en vindtett varmedress ved ombordstigning på båten, og den kom godt med. Det ble fort kaldt, der vi satt ute på dekk i vind og blåst. Bølgene slo mot skutesiden, og enkelte av de yngste fikk etterhvert annet å tenke på enn hval. På turen så vi to hvalsorter i det fjerne, Knølhval og Vågehval. Vi fikk så vidt tatt bilde av halen på hvalen da den forsvant ned i dypet. På vei tilbake fikk de (som orket det) varm kakao og en lokal variant av kanelbolle. Imidlertid var det ikke kø rundt brettet med mat, og de som ville kunne forsyne seg både to og tre ganger.

Jeg ble ikke imponert over det jeg fikk se av hval på turen, og må vel innse at en 3-timers tur ikke kan erstatte en målbevisst og tålmodig naturfotograf, som kanskje ligger ute i båt i uker for å få tatt et perfekt bilde. Men det var en lærerik og interresant tur. Guidene gjorde det hele mer underholdene med sine historier om det lokale livet, om forholdene på Island og dets historie.

 

Island 2015 - dag 6 av rundreise på Island

Her er vi i gang med å ta på oss varmedressen. Det er nokså fullt ombord, både av små og store.

 

Island 2015 - dag 6 av rundreise på Island

Knörrinn har lagt av gårde. Det er grått vær, med lavt skydekke. Heldigvis regnet det ikke.

 

Island 2015 - dag 6 av rundreise på Island

Fremdeles blid og glad. I bakgrunnen kan skimtes den lille øya Lundey. Hval  var derimot ikke i sikte.

 

Island 2015 - dag 6 av rundreise på Island

Det var flere hvalsafaribåter ute. Minst 3 andre selskaper hadde tilsvarende tur samtidig.

 

Video: Her kan du få et lite inntrykk av hvordan det er å være på hvalsafari – uten hval.
Hvalsafari på Island   

Video tatt opp på frihånd (Gopro) i noe urolig vann.

 

Island 2015 - dag 6 av rundreise på Island

Endelig tilbake i smult vann. North Sailing er flink til å markedsføre seg, og det gule flagget fra selskapet vaier over alt på havnen.

 

Vel inne på land dro vi til Port Guesthouse for å pakke om utstyret til ekspedisjon til Mývatn og Jarbodin. På veien møtte vi hele familien som drev hotellet, der de vasket, snekret og drev med de mange praktiske ting for å holde et slikt gjestehus i gang. Det viste seg at det var datter i huset som hadde ansvaret for renholdet sammen med en venninne. Far drev Hertz bilutleie, gikk med avisen samtidig som han sammen med sin kone drev to gjestehus. De spøkte med oss om at de aldri hadde fri, og det tror vi dem gjerne på.

Jeg hadde tidligere på dagen hørt spraking fra laderen til Canon-kameraet. Nå sjekket vi grundigere, og fant ut at laderen var ødelagt. Dermed måtte vi legge om planene for turen til Mývatn og Jarbodin. Nå var førsteprioritet å finne en ny lader. Det var fortsatt mange dager igjen av ferien, men uten lader ville kameraene gå i stå etter en dag eller to. Vi la om turen, og kjørte tilbake til Akureyri.

Heldigvis fant vi en multilader som også kunne lade kameraene i bilen. Det viste seg å være helt perfekt. Fornøyde la vi av gårde mot Mývatn og badeturen vår på Jarbodin.

Mývatn er en innsjø dannet av et lavautbrudd for 2 300 år siden. Vannet er grunt og næringsrikt. Mývatn ligger over Atlanterhavsryggen, og hele området er preget av vulkaner, varme kilder, størknende rare lavaformer, røyk fra utallige «hotspots» i naturen. Mývatn betyr rett oversatt myggvann, og er ikke et blivende sted på vindstille dager uten myggolje. Heldigvis blåste det en del da vi var her. Mývatn ble i 1974 et naturreservat, noe det yrende fuglelivet nyter godt av. Spesielt mange ender kan sees i området. Rett i nærheten ligger den aktive vulkanen Krafla, som hadde utbrudd så sent som i 1984.

Island 2015 - dag 6 av rundreise på Island

Mývatn. Mange rare lavaformasjoner og gamle vulkankrater.

 

Island 2015 - dag 6 av rundreise på Island

Mývatn. Det grunne vannet kan sees mellom to basaltsøyler.

 

Island 2015 - dag 6 av rundreise på Island

Jeg klarte nesten ikke å løsrive meg fra alle disse rare formasjonene. 

 

Island 2015 - dag 6 av rundreise på Island

Mývatn sett fra et høydepunkt. Den mineralholdige grunnen har gjort det mulig med naturlig skog. Et ytterst sjeldent syn på Island. Legg merke til vulkankraterne i bakgrunnen.

 

Island 2015 - dag 6 av rundreise på Island

Mývatn. Her ryker det fra bakken. Jeg tok sjansen og gikk ut for å ta noen bilder, men ble litt urolig da skoene begynte å synke ned i den rødlige gjørmen. Jeg tok ikke sjansen på å kjenne hvor varmt det var, og trakk meg fort unna.

 

Island 2015 - dag 6 av rundreise på Island

Mývatn. Dramatikk med kokende vann og damp.

 

Vi hadde ennå ikke fått nok av vann. Derfor la vi turen innom Jarbodin mens vi var på disse kanter. Jarbodin kan best beskrives som en kopi av den blå lagune. Samme konsept med varm kilde, omtrent like dyr inngang og omtrent like mange turister. Vannet er behagelig varmt mellom 36 og 40 grader. Det kommer fra Bjarnarflag kraftverk som har drillet ned til svært varme lag i jordskorpen. Her pumpes vann ned, blir varmet opp, ledes i rørgater ca 1 km før det kommer til Jarbodin. Vannet inneholder en rekke mineraler som hindrer bakterievekst og plantevekst, så det behøves ikke klor i vannet. Imidlertid lukter det litt av svovel, men det blir man fort vant til.

Etter en time i vannet hadde vi fått nok. Hadde også truffet noen nordmenn ute i vannet, og hatt en hyggelig prat.

På veien mot Húsavík kom vi ikke så langt før vi lot oss fascinere av røyk fra bakken og gamle vulkaner langs veien, så det ble stopp på stopp med behørig fotografering i det termisk aktive området. 

Video fra Mývatn. Her er et lite inntrykk av området.

Mývatn, Island

Video-opptak med et enkelt Gopro kamera. 

 

Island 2015 - dag 6 av rundreise på Island

Kokende overskuddsvann fra kraftverket i nærheten. Her produserer de billig strøm, mens det eneste avfallsproduktet, vann, kun er farlig i noen minutter før det blir avkjølt av det sommerlige været på Island med sine 5 grader celsius.

 

 

 

Skal du på egen tur? Her er noen nyttige lenker:

Comments are closed.