Et bilde blir til

 

Det gode bildet krever som regel flere vellykkede prosesser før det ender ut som….ja nettopp, et godt bilde. Først er det å velge et godt motiv, velge en god bildekomposisjon med god balanse og ikke minst ta et godt fototeknisk bilde med riktig eksponering. Hvis man i tillegg har en kreativ løsning, spennende vinkel, tenkt på proporsjoner og perspektiv, begynner det å nærme seg noe. Men de fleste bildene trenger også noen runder med etterarbeid. Et godt bilde blir derfor sjeldent ferdig etter at man har trykket på utløseren. Jeg vil her vise deg noen trinn i mitt etterarbeid med bildet.

 

Bilde 1:

Dette er et portrettbildet tatt i studio mot en svart enkel bakgrunn. Det er brukt to softbokser, en på hver side.

 

Original

Bildet fra Et bilde blir til - modellen før redigering

Modell: Lillian Julsvik. MUA: Jasmine Børresen. Foto: Rita Bærum

 

Etter bildeshooten bestemte jeg at bildet over kunne brukes i en bildeserie med 60-talls look. Men det var tatt i høydeformat, og modellen var sentrert litt mye i bildeutsnittet. I tillegg kunne jeg tenke meg en annen bakgrunn og dempe satureringen (fargeblandingen).

 

Før bildebandlingen starter:

Bildene fra shooten må legges over på harddisken. Jeg velger å kopiere alle inn i mapper med årstall, tema og eventuelle navn på modell/kunde. Alle mine bilder er i RAW-format, og må gjennom en “fremkalling” i en RAW-converter før jeg kan begynne å jobbe med dem i et bildebehandlingsprogram. RÅ (RAW) bildefiler kalles noen ganger digitale negativer, siden de ivaretar den samme rollen som negativer av film i tradisjonelle fotografering hadde.

Etter at bildene er lagt over på HD på min MacBook Pro, tar jeg backup, så bildene er på minst to steder.

Merk: De fleste endringene man gjør i f.eks. Adobe Photoshop kan også gjøres i RAW-converteren. Mange fotografer jobber nesten ferdig et bilde før de konverterer det til tiff eller jpg. Men jeg har valgt å jobbe med disse to bildene i Adobe Photoshop.

 

Redigeringen begynner

Jeg åpner bildet i bildebehandlingsprogrammet Adobe Photoshop. Det fins imidlertid mange bildebehandlingsprogram som gjør det samme som jeg har gjort med dette bildet, eksempelvis Adobe Lightroom.

Først velger jeg et utsnitt, og “cropper” det til den størrelsen jeg ønsker på det ferdige bildet. På den måten blir det mindre bilde å prosessere for Mac’en hver gang jeg gjør en endring, og mindre forstyrrende elementer i bildet. Jeg hadde bestemt meg å justere ned fargemetningen, og gi bildet en litt mer neddempet fargetone. Dette gjorde jeg meg verktøyet Saturation.

Deretter brukte jeg et viskeverktøy Healing Brush Tool og fjernet alle urenheter og uønskede flekker i huden. Så tok jeg en runde med Clone Stamp Tool og fjernet forstyrrende hår.

Dodge Tool og Burn Tool må brukes både i håret og huden for å få mer glans i bildet. Dodge tool gjør at man kan tilføre mer lys i enkelte partier. Dette er svært nyttig på områder som har blitt for mørke.

Tilslutt la jeg på en ny bakgrunn, og la denne ned litt i gjennomsiktigheten “Opacity” for å få litt struktur i bakgrunnen som ikke skulle være forstyrrende.

 

Ferdigbehandlet bilde

Bilde fra Et bilde blir til - modellen er ferdig redigert

Det ferdigbehandlede bildet påføres min signatur, og er ferdig. Hele prosessen tok omlag 3 timer.

 

Bilde 2

Dette makrobilde av et sneglehus på et blad, var jeg i utgangspunktet nokså fornøyd med. Men jeg hadde lyst til å konvertere det til svart/hvitt, og da ble det straks noen ledd med redigeringsprosesser.

 

Original

Bildet fra Et bilde blir til. - bildet av et sneglehus

Fotograf Rita Bærum

Jeg starter igjen med “croppe” bildet for å stramme inn komposisjonen litt.

Jeg brukte saturation og tok fargeblandingen helt ned. Dette gjorde bildet svart/hvitt. Bildet er fremdeles et fargebilde, men er tømt for farge. Dette gir flere muligheter for gråtonespekteret.

I dette bildet høynet jeg kontrasten vesentlig for å få frem et bedre skille mellom de lyse og mørke feltene. Tilslutt brukte jeg  lysneverktøyet Dodge Tool for å fremheve de lyse partiene ennå mer.

 

Ferdigbehandlet bilde

Bilde fra Et bilde blir til - ferdig redigert sneglehus

 

Denne prosessen gikk relativt fort, omlag 25 minutter.

Svart/hvitt bilde er forøvrig en fin måte å redusere støyen i bildet, og fremheve det formale. Jeg synes det gir mer harmoni, selv om man får større kontraster mellom lys og mørke. Hva synes du?

Håper artikkelen “Et bilde blir til” kan inspirere til å jobbe med bilderedigering. Det er en verden av nye muligheter, men krever  litt innsats for å kunne ta i bruk redigeringsverktøy og begynne å utforske dem. Lykke til.

 

Published by

Rita

Fotograf Rita Bærum Tlf: 977 74 389
Conway
Prev Fin gammel årgang
Next Booking av bryllupsfotograf

Leave a comment