Bryllupstips fra bryllupsfotografen

Som bryllupsfotograf har jeg fått gleden av å være med i mange bryllup. Noen store, med over 100 gjester, andre mindre og mer intime. Selv om de er forskjellige, er det noen fellestrekk som går igjen. Det grunnleggende for dem alle er at det kreves mye planlegging for å få gode rammer rundt bryllupet.

 Planlegg bryllupet i god tid

Alfa og omega er å starte planleggingen tidlig. Bare å finne et fint bryllupslokale kan være vanskelig på kort tid, da akkurat det stedet du har sett deg ut kan være bortbestilt i sommersesongen for flere år frem i tid. Med andre ord bør dere derfor ha god tid på planleggingsfasen, gjerne 1 år eller mer. Det er selvsagt ingen krise med kortere tid, men da kan det være lurt å legge bryllupet utenfor høysesongen, som er juni til august. Det er mye lettere å få bryllupslokale, fotograf og dato for bryllupsseremonien, eksempelvis i mai eller september. Men gitt at dere ønsker et sommerbryllup, bør dere altså begynne planleggingen året før bryllupet. Siden et bryllup også kan være et økonomisk løft bør man sette av god tid til sparing, slik at det ikke blir for stramt budsjett under selve bryllupsdagen.

Hva bør man starte med?

Først og fremst må man bestemme seg for et bryllupsbudsjett. Det er vanskelig å være veldig detaljert i budsjettet før man begynner å forhøre seg om priser, men man kan sette en øvre ramme, og så fordele poster til de forskjellige tingene etter hvert. Et budsjett må være realistisk, og inntektssiden må være avklart før man begynner på utgiftssiden. Har dere mulighet til det, diskuter gjerne budsjettet med foreldrene før dere begynner å sette opp de enkelte postene. Det kan ofte lønne seg. Av de mange praktiske tingene som må planlegges skulle jeg selvsagt svart at bryllupsfotografen er det første du må bestille, men dersom man skal være oppriktig er jeg beskjeden nok til å svare at festlokalet og bryllupsseremonien er det første som bør bookes. I Osloregionen, som jeg fotograferer mest i, er det veldig mange flotte steder. Bruk Google, søk etter festlokale, og du er i gang. Jeg skal komme tilbake med egen liste over de stedene jeg har vært bryllupsfotograf på etter hvert. Parallelt med å lete etter festlokale må du bestemme deg for hvor bryllupsseremonien skal være. Er det kirkebryllup dere ønsker, så ta raskt kontakt med ønsket kirke, for de mest populære kan allerede være bortbestilt på ønsket dato. Ha gjerne to-tre datoer som alternativer i startfasen, og etter hvert som enten kirken eller festlokalet blir booket blir bryllupsdatoen også det. Deretter, når disse to tingene er på plass, går du (endelig) etter bryllupsfotograf. Her kan det også lønne seg å være tidlig ute. For eksempel ble min kalender for august 2014 (veldig populær bryllupsmåned) fulltegnet for lørdagsbryllup allerede i oktober 2013 (3 av 4 fredager ble også reserverte, så det var en hektisk måned). Bildet i Bryllupstips fra bryllupsfotografen - på broa

Her følger en liste på det som bør planlegges av store og små ting (i rekkefølge):

  • Vielse/seremoni – hvor og når
  • Selskapslokale, hotell eller annet (gjestgiveri /klubbhus)
  • Fotografering
  • Valg av forlovere
  • Toastmaster
  • Brudepiker/svenner
  • Tema – valg av farger er mest vanlig
  • Opprette gavelister i butikker
  • Hjemmeside for bryllupet
  • Bryllupsklær – brudekjole/klær til brudgommen
  • Invitasjon
  • Musikk – DJ/band
  • Eventuell catering (husk velkomstdrikke og noe å bite i for gjestene mens bryllupsfotograferingen pågår)
  • Ringer
  • Bryllupsbil/limousin
  • Eventuell skyss fra bryllupsseremonien (kirken) til bryllupslokalet for gjester
  • Frisør/makeup
  • Brudebukett/knapphullsblomst
  • Blomster i kirken/ bryllupslokalet
  • Bryllupskake/ andre kaker
  • Bordkort/meny (eventuelt sanghefte)
  • Bordpynt og dekorasjoner (lys, servietter etc)
  • Eventuelle taler (bruden og brudgommens tale)/ekteskapsløfter

Alt over må planlegges FØR bryllupet. I tillegg kommer eventuelle utdrikkingslag som forloverne er ansvarlige for (et lite tips vedrørende utdrikkingslaget: vis gjerne interesse for dette et par måneder før bryllupet, og gi noen små hint om hva du kan tenke deg/ ikke tenke deg. På den måten hjelper du forloveren litt i gang) . Bildet i Bryllupstips fra bryllupsfotografen - bryllupsdekorasjoner

Liten formaning fra bryllupsfotografen

Jeg har noen ganger møtt brudepar som har lagt ned så mye tid og ressurser i planleggingsfasen at de ikke helt klarer å slippe tak i detaljene underveis i bryllupet. De blir opptatt av om alt går som det skal og klarer ikke helt å glede seg over den fantastiske dagen de har planlagt så lenge. Derfor en mild formaning: Husk å slippe taket denne dagen! Det er forlovere, toastmaster, fotograf, hotell eller cateringsselskapet som nå har overtatt og skal bringe det hele i havn. Oppstår det uventede problemer skal eventuelle oppgaver løses av andre – slik at ikke brudeparet forstyrres med detaljer unødig. Uforutsette ting som kan få økonomiske konsekvenser bør brudeparet selvsagt forholde seg til, men ellers bør andre ordne opp med detaljene denne dagen. Deleger ansvar og oppgaver til noen dere stoler på, eksempelvis forlovere, og nyt dagen akkurat slik som dere fortjener. Husk dette er deres dag – og den skal nytes fra start til slutt. Ofte oppstår  uforutsett ting, så vær romslig og åpen for at det kan bli endringer. Dermed unngår man at småting blir frustrasjonsmomenter underveis. Et eksempel på en slik situasjon er nedbør på bryllupsdagen som forhindrer planlagt utefotografering. Været kan man dessverre ikke kontrollere. Nettopp da er det godt å kunne lene seg tilbake og stole på at fotografen har et godt alternativ. Viktig:

  • Deleger ansvar og oppgaver
  • Ikke bekymre deg for detaljer
  • Vær fleksibel – det kan oppstå avvik i programmet
  • Ikke stress – nyt dagen

Bildet i Bryllupstips fra bryllupsfotografen - brudeparet i bil

Bryllupstips fra bryllupsfotografen på bryllupsdagen

  • God tid til fotografering
    Jeg har i et tidligere blogginnlegg skrevet at man bør sette av god tid til bryllupsfotografering, opptil 2 timer bør man ha for å unngå stress. Dette vil jeg igjen minne om. Har man først satt av mye penger til en fotograf bør man også gi fotografen god arbeidstid. Da blir resultatet best.
  • Sysselsett gjestene under bryllupsfotograferingen
    Under bryllupsfotograferingen sitter som regel middagsgjestene og venter i festlokalet. Hvis man legger forholdene til rette for mingling går tiden fort, og gjestene vil underholde seg selv. Sørg for at det er noe enkel servering med drikke. Toastmaster kan benytte anledningen til å orientere om planen for dagen, menyen og praktiske ting som hvor man kan finne bordsettingsplan etc. Be toastmasteren gå rundt og snakke litt med gjestene, eventuelt hjelpe til med å få praten til å flyte godt mellom venner og familie.
  • Faren med veteranbil
    Veteranbil er fantastisk flott å se på, og er mye brukt under bryllup. Imidlertid har jeg opplevd at innleid veteranbil ikke vil starte. Det høres ut som en klisje, men det er aldri noen garanti for at 50-60 år gammel bil vil fungere når den må. Ha derfor en stand-by løsning i bakhånd.
  • Alkohol
    Bryllup med alkoholservering er det mest vanlige. Imidlertid kan mye alkohol legge en demper på hyggen mot slutten av bryllupet. Man blir mer likegyldig, og har ikke like stor motivasjon for å «stå den helt ut». Husk at i bryllup er det både venner og familiemedlemmer tilstede, kanskje også barn. Derfor en klar oppfordring til brudeparet: Vær måteholden. Pass alltid på å drikke litt vann mellom skålene under middagen. Husk at denne dagen er deres og skal nytes. Hold dere i «flytsonen», aldri over. Ta det heller igjen ved en annen anledning hvis det er nødvendig.
  • Ikke lag for stramt tidsskjema
    Reglen er at tidsskjema ikke holdes. Ofte bruker man lengre tid på middagen enn det planlagte. Dette er som oftest ingen krise. Hvis gjestene hygger seg, ikke stress unødig. La tingene skride frem naturlig. Husk at toastmasteren styrer gangen under middagen, så sett deg tilbake og nyt middagen.
  • Taler
    Ofte tar personer som ikke står på talelisten ordet mot slutten av middagen. Spesielt i bryllup med alkoholservering. Dette er noe dere bør unngå, for spontane taler kan ofte bli mange og langtekkelige. Så selv om det kan høres veldig formelt ut, bør toastmasteren føre talerliste, og kun personene på lista får tale under middagen. Dersom toastmasteren orienterer om at de mer spontane innleggene kan holdes under kaffen blir de fleste fornøyd med dette også. På den måten forhindrer man at en lang middag blir ennå lengre, mens en mer uformell situasjon under kaffen, der gjestene kan gå litt til og fra, kan bli «krydret» med små og store morsomheter som gjestene kommer på underveis. Som regel blir disse talene kortere og mer «to-the-point».

Men det viktigste av alt – som dere skal huske over alt annet: Nyt bryllupsdagen – det er deres dag!

Published by

Rita

Fotograf Rita Bærum Tlf: 977 74 389
Prev Bilder tar seg best ut i album og på veggen
Next Romantikk i eplehagen - fotodokumentasjon fra et bryllup
Christine & Stians bryllup

Leave a comment